czwartek, 16 stycznia 2020

Tiramisu mocno kawkowe




Taki deser poprawi humor każdemu a smak jego podkreśla mocna kawa

SKŁADNIKI :
4 jaja L
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do piecz.
blaszka do pieczenia 24x36

MASA;
2 opakowania serka mascarpone/500g/
4 żółtka
6 łyżek cukru pudru

DODATKI;
 200 ml mocnej kawy espresso
1 cukier  migdałowy
2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników piekę biszkopt a gdy  przestygnie przekrawam na pół.
Kawę parzę,słodzę cukrem migdałowym  i studzę.
Żółtka ucieram  dobrze z cukrem pudrem  na puszystą, jasną  masę.
Dodaję mascarpone i łączę miksując delikatnie mikserem na małych obrotach.
Jedną część biszkoptu namaczam kawą i wykładam na to połowę masy.
Przykrywam druga częścią biszkoptu również nasączonego kawą.
Resztę masy rozsmarowuję równomiernie na biszkopcie.
Wierzch posypuję obficie kakao i wstawiam do lodówki na 3 godz. aż masa stężeje.
Podaję schłodzone pokrojone w trójkąty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz