sobota, 30 listopada 2019

Pierniczki z lukrem






Takie polukrowane pierniczki pięknie się prezentują .

SKŁADNIKI;
100 g masła    
150 g miodu
100 g cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
0,5 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody 
2 jajka

LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE;
W  garnku rozpuszczam miód z masłem i odstawiam do ostudzenia.
Do miski wsypuję : mąkę przyprawę do piernika, sodę i cukier puder.
Dodaje wystudzoną masę oraz wbijam  całe jajko i żółtko .
Wykładam na posypaną mąką stolnicę wałkuję na grubość 0,5 cm.
Wyciskam foremkami wzory pierniczków.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 8-10 minut .
Ubijam białko mikserem dodając cukier puder i sok z cytryny aby wyszedł gęsty biały lukier.
Przestudzone pierniczki dekoruje dowolnie lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz