niedziela, 20 października 2019

Mini ptysie z masą karpatkową




Delikatne i przepyszne małe ptysie.Znikają z talerza błyskawicznie.

CIASTO;
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
0,5 kostka margaryny kasia
5 jaj/M/
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru do posypania

MASA:
0,5 litra mleka
2 budynie wanilinowe bez cukru
0,5 szklanki cukru
1 mały cukier wanilinowy/16g/
200 gram masła

PRZYGOTOWANIE;
Z mleka,cukrów i budyniów w proszku gotuję gęsty budyń.
Studzę i zimny miksuję z masłem na gładka masę.
W garnku rozpuszczam margarynę z wodą wsypuje mąkę i dobrze mieszam drewnią łyżką.
Wszytko studzę i dodaje stopniowo po 1 jajku cały czas mieszając.
Na końcu dodaje proszek do pieczenia.
Za pomocą szprycy cukierniczej wyciskam małe ptysie na blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia.
Piekę  w tem 200 stopni przez 20 min i czekam aż przestygną.
Przecinam na pół i napełniam szpryca kremem.
Układam na talerz i delikatnie oprószam cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz