poniedziałek, 28 stycznia 2019

Kotleciki z białego sera




Robię je często na śniadanie lub kolacje moja rodzina je uwielbia.Są pyszne i proste w wykonaniu.

SKŁADNIKI;
30 dag sera białego /zbitego/
1 jajko
0,5 szklanki bułki tartej
sól,pieprz mielony
olej do smażenia
zioła ;oreganio,rozmaryn lub zioła prowansalskie
listki świeżej bazyli
pomidory czerwone

PRZYGOTOWANIE;
Ser biały najlepiej gdy jest zbity i schłodzony kroję w plastry  1,5 cm nie cieńsze bo mogą sie rozwalać podczas smażenia.
Jaja roztrzepuję widelcem i doprawiam sola i pieprzem.
Do bułki tartej dodaję ulubione zioła i mieszam wszystko.
Każdy kawałek sera najpierw panieruję delikatnie w jajku a potem w bułce z przyprawami.
Smażę kotleciki na oleju an złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe kotleciki serowe podaję  z pokrojonymi i położonymi  na nich plasterkami pomidora i listkami świeżej bazyli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz