piątek, 7 grudnia 2018

Ślimaczki z cynamonem i kardamonem




Gdy pieką się zapach cynamonu rozchodzi się po całej kuchni.

SKŁADNIKI;
27 g drożdży instant
0,5 kg mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
12 łyżek cukru brązowego
10 dag masła
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2 jaja

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże mieszam  z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka.Odstawiam aż  wyrosną.
Rozpuszczam masło  i studzę. Mąkę, 6 łyżek cukru ,cukier waniliowy 1 całe jajo i żółtko, wsypuję do miski  oraz dodaję schłodzone masło.
Dodaję rozczyn i zagniatam ciasto aż zacznie odchodzić od rąk.Odstawiam do wyrośnięcia.Resztę cukru mieszam z cynamonem i kardamonem.
Wałkuję ciasto na prostokąt grubości 1cm i smaruję  reszta roztopionego masła.Posypuje na to cukrem z przyprawami.
Zwijam z dłuższego boku i kroję na kilkucentymetrowe roladki.Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdego ślimaczka smaruje białkiem.
Piekę w temp.180 stopni przez 20 min.Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz