piątek, 21 grudnia 2018

Śledziki z rodzynkami




Wersja śledzi na słodko to ulubiona potrawa mojego męża.

SKŁADNIKI;
7-8 sztuk filetów śledziowych
3 cebule
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu płynnego
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
szczypta pieprzu do smaku
10 dag rodzynek

WYKONANIE:
Śledzie płuczę i namaczam w misce w zimnej wodzie 1 godz.
Rodzynki zalewam gorącą wodą a gdy woda przestygnie i napęcznieją osączam z wody.
Cebule obieram kroję w kostkę i smażę na oleju.
Dodaję do tego przyprawy ,koncentrat pomidorowy,sok z cytryny,miód i na końcu rodzynki.
Wszystko wymieszam i jeszcze poddusić 5 min.
Czekać aż wszystko przestygnie i zimne mieszam ze śledzikami.
Wykładam do naczynia i wstawiam do lodówki na pół godziny i można jeść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz