wtorek, 13 listopada 2018

Pierogi z buraczkami i tymiankiem



Pyszne pierogi z buraczkami i  świeżymi ziołami.
 
CIASTO PIEROGOWE;
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju

FARSZ;
4 średnie buraczki
kilka gałązek świeżego tymianku
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego
6 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
 
PRZYGOTOWANIE;
Buraki myję ,nakłuwam w kilku miejscach i  w wkładam w rękaw do pieczenia.
Posypuję je solą ,pieprzem oraz  polewam octem balsamicznym i oliwą.
Wkładam do piekarnika  i piekę w temp 180 stopni przez 60 minut aż będą miękkie.
Gdy przestygną  to miksuję je blenderem doprawiając posiekanym drobno świeżym tymiankiem,pieprzem i solą.
Robię ciasto pierogowe z podanych składników.
Rozwałkowuję je i wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Na środek każdego z nich nakładam farsz z buraczków i zlepiam dokładnie brzegi.
Pierogi wrzucam partiami do gotującego się osolonego wrzątku i gotuję 4 min od wypłynięcia.
Wyjmuję je łyżką cedzakową na talerze i podaję skropione oliwą oraz posypane świeżym tymiankiem.

1 komentarz:

  1. Niezwykłe. Nigdy nie jadłam pierogów z buraczkami i Twój przepis mnie zaintrygował. Będę musiała kiedyś go wypróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń