środa, 28 września 2022

Pierogi z jabłkami i cynamonem



 

Najlepiej smakują posypane cynamonem z dodatkiem jogurtu naturalnego. 

SKŁADNIKI:
O,5 kg mąki
1 szklanka gorącej wody 
1 łyżka oleju

NADZIENIE:
4 jabłka
2 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki cynamonu 

DODATKI:
4 łyżki jogurtu naturalnego 
O,5 łyżeczki  cynamonu 

PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, wody i oleju zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam na 30 minut .
W tym czasie jabłka obieram I ścieram na tarce o dużych  oczkach.
Odciskam nadmiar soku i dosypuję cukier puder I cynamon.
Ciasto na pierogi wałkuję i szklanką wycinam krążki.
Na każdy nakładam nadzienie z jabłek I zlepiam brzegi ciasta.
Partiami wrzucam  do osolonego wrzątku i gotuję 3 min od momentu gdy wypłyną .
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
Podaję oprószone cynamonem i jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz