piątek, 13 marca 2020

Babeczki waniliowe z lukrem i posypką


 
 
Takie babeczki puszyste są idealne na wielkanocny podwieczorek

SKŁADNIKI;
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały jogurt/180g/
3 jaja
0,5 szklanki oleju rzepakowego

LUKIER:
1 białko jaja L
1 szklanka cukru pudru

DODATKI:
papilotki
posypka kolorowa cukrowa

PRZYGOTOWANIE;
W misce mąkę wymieszam z proszkiem do pieczenia i cukrami.
Wbijam jajka dodając olej i jogurt.
Wszystkie składniki szybko miksuje.
Papilotki wypełniam ciastem do 2/3 wysokości.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp 180 stopni przez 20 minut.
Białko ubijam na sztywno i dosypuję puder .
Ucieram aż będzie lśniąca i biała masa.
Ostudzone babeczki polewam dowolnie lukrem.
Wierzch polukrowanych babeczek posypuję kolorową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz