poniedziałek, 23 grudnia 2019

Domowe ciasteczka maślane




 Bardzo kruche i delikatne w smaku ciasteczka .Piekę zawsze na Święta Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI:
10 dag masła 82%
5 dag cukru
szczypta soli
15 dag mąki pszennej
1 łyżka kwaśnej śmietany
DODATKI;
1 białko jaja
3 łyżki grubego cukru kryształowego

PRZYGOTOWANIE:
W misce z podanych składników zagnieść szybko ciasto.
Wyłożyć na  stolnicę i rozwałkować na grubość 3mm .
Szklanką o dowolnym rozmiarze  wykrawać  koła i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Każde ciastko posmarować białkiem i posypać grubym cukrem/
Wstawić do nagrzanego na 170 stopni i piec 10- 15 minut.
Przechowywać najlepiej w metalowej puszce wtedy długo zachowują świeżość.
Z podanych składników wychodzi 20 ciasteczek/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz