niedziela, 2 września 2018

Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkami




Wyglądają apetycznie ,że trudno jest im się oprzeć i są proste w wykonaniu.

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3-4 jabłka z czerwona skórka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki cukru pudru
listki świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:
Umyte i z czerwona skórką jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiennie
Kroimy na plasterki o grubości 3 mm wtedy po upieczeniu dadzą się łatwiej zginać
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp.180 stopni przez 15 min.
Wyjmujemy z piekranika i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.
Pozostawiamy aż się roztopi cukier i ostygną.
Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu, kroimy na pół  i wycinamy paski 2.5 cm.
Na każdym pasku układamy po 3-4 plasterki jabłka, tak aby wystawały brzegi nad ciastem i zawijamy luzno w rulon tworząc różyczki.
Układamy na blaszce  do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp.180 stopni przez 20 min.
Upieczone różyczki posypujemy cukrem pudrem.
Układamy na talerzu i dekorujemy listkami mięty jako listki różyczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz