poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Jabłka pod białą pierzynką




Łatwy do zrobienia a jeszcze łatwiejszy do zjedzenia deserek .
 
MASA JABŁKOWA;
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu

MASA ŚMIETANOWA;
250 ml  śmietana 30%
1 łyżka żelatyny
0,5 paczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru

DODATKI;
biszkopty
tortownica okrągła 24Q
1 łyżka cynamonu do dekoracji
 
PRZYGOTOWANIE;
Jabłka obieram ze skóry, kroję  w kostkę do garnka i dosypuję cukier.
Prażę na małym ogniu 15 min nie dłużej aby kostka nie rozpadła się całkowicie i dodaje cynamon.
Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody studzę dodac do masy jabłkowej i mieszam.
Biszkopty układam na dnie tortownicy i wykładam przestudzoną masę jabłkową .
Żelatynę rozpuszczam w 3 łyżkach wody i studzę.
Śmietanę wcześniej chłodzę i ubijam  mikserem na sztywno z  cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Gdy zacznie gęstnieć zmniejszam obroty i wlewam stopniowo przestudzoną żelatynę.
Gotową masę śmietanową rozkładam na masę jabłkową i wstawia wszystko do lodówki na 1 godz.
Przed podaniem obsypuję wierzch cynamonem.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz