SKŁADNIKI;
300g mąki pszennej
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka oleju
50 ml wody letniej
1 łyżeczka soli
ZACZYN:
7 gram drożdży instant suszonych
1 łyżeczka cukru
20 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
DODATKI;
1 jajko
1 łyżka sezamu
PRZYGOTOWANIE;
Robię rozczyn z drożdży,cukru, mąki i ciepłego mleka mleka.
Pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10 minut .
W misce mieszam wszystkie składniki dodając rozczyn.
Zagniatam ciasto forując kulę ,przykrywam ściereczka i odstawiam aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnice formując podłużną bułkę.
Nacinam nożem smaruje roztrzepanym jajkiem i posypuje sezamem.
Odstawiam jeszcze na 30 minut aby podrosła.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę 25 minut.
Wystudzoną kroje i smaruję domową konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz