Nie ma nic lepszego na stole wigilijnym niż aromatyczny barszczyk z dodatkiem suszonych grzybów.
SKŁADNIKI:
2 buraki czerwone
0,5 litra gotowego zakwasu buraczanego
10 dag suszonych grzybów
1 pęczek warzyw na zupę
2 ząbki czosnku
1 cytryna/wyciśnięty z niej sok/
2 liście laurowe
3 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
szczypta cukru i soli do smaku
1 łyżeczka majeranku
PRZYGOTOWANIE;
Do
garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy obrane buraki i resztę obranych
warzyw oraz przyprawy. Gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie.
W osobnym garnku gotujemy wcześniej namoczone grzyby.
Ugotowane wywary przecedzamy przez sitko.
Łączymy je razem dolewając zakwas buraczany.
Podgrzewamy i doprawiamy sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem oraz solą ,cukrem,majerankiem
Gotowy barszczyk nalewamy do kubków i podajemy do picia np. / do krokietów,pasztecików/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz