Wszyscy pieką na Boże Narodzenie rogaliki z makiem a ja z jabłkami i cynamonem.
SKŁADNIKI;
4 szklanki mąki pszennej
1 gęsta śmietana 200ml
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
7 dag świeżych drożdży
NADZIENIE:
0,5kg jabłek
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
LUKIER:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę siekam nożem w misce z mąką i cukrami.
Drożdże rozkruszam w śmietanie i mieszam.
Wszystkie składniki łączę i zagniatam ciasto./musi być miękkie/.
Obrane jabłka ,ścieram na tarce o dużych oczkach dodaję cukier i cynamon.
Nadmiar soku z owoców odciskam .
Wałkuje ciasto i wykrawam kształt trójkąta.
Na każdy trójkąt nakładam nadzienie z jabłek i formuję rogaliki.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 20 minut w temp. 180 stopni
Robię lukier ubijając białko z cukrem dodając na końcu sokiem z cytryny.
Ostudzone rogaliki dekoruje dowolnie lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz