Tak przyrządzona rybka jest delikatna a ryby przechodzą smakiem pieczonych pomidorów.
SKŁADNIKI;
4 sztuki filety z ryby /dorsz,mintaj panga/
4 pomidory dojrzałe duże
1 łyżeczka czosnku granulowanego
s0,5 łyżeczki suszonego oregano
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
PANIERKA;
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki sera typu parmezan
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta pieprzu czarnego
szczypta soli morskiej
PRZYGOTOWANIE;
Pomidory myję i kroję w dużą kostkę.Dodaję czosnek,oliwę i doprawiam do smaku pieprzem ,solą i ziołami.
Wszystko mieszam i wkładam do naczynia żaroodpornego i podpiekam w temp,175 stopni przez 10 min.
W jednej misce mieszam bułkę tartą z serem i pieprzem.Do drugiej miski wyciskam sok z cytryny i łączę z oliwą.
Filety rybne panieruję najpierw w soku z oliwą a potem w bułce tartej z serem,pieprzem i solą.
Układam tak panierowane na podpieczonych pomidorach skrapiam oliwą .Piekę w piekarniku na 175 stopni przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz