Nie może ich zabraknąć podczas Świat Bożego Narodzenia
SKŁADNIKI;
100g masła
100g mielonych migdałów
200g mąki
70 g cukru
1 jajo
szczypta soli
15g cukru wanilinowego/1 małe opakowanie/
GLAZURA;
1 białko
125 g cukru pudru
15 g cukru wanilinowego
4 łyżki płatków migdałowych do posypania
foremka gwiazdka
PRZYGOTOWANIE;
W misce wymieszam przesianą mąkę z cukrami ,jajkiem,szczyptą soli,masłem.
Dodaję zmielone migdały i wszystko szybko zagniatam na jednolite ciasto.
Zawijam w folie spożywczą i schłodzam w lodówce przez 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję i foremką wycinam gwiazdki.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowuję glazurę do ciasteczek ucierając w miseczce białko z cukrami.
Gotową glazurą smaruję każde ciasteczko i posypuję płatkami migdałowymi.
Wstawiam do piekarnika na 170 stopni i piekę przez 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz