piątek, 15 listopada 2019

Czekoladowe z pomarańczą i brandy



Jest wilgotne oraz  bardzo aromatyczne takie świąteczne.

CIASTO:
8 łyżek kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 gram mąki pszennej
200 gram cukru trzcinowego
1 mały cukier wanilinowy/16g/
2 jaja
0,5 szklanki maślanki
2 łyżki brandy
0,5 kostki masła
0,5 łyżeczki soli
200 ml wody
1 pomarańcza

POLEWA:
1  tabliczka gorzkiej  czekolady/100g/
4 łyżki mleka 

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewam 200ml wody dodaję sól i masło.
Podgrzewam aż się masło całkowicie rozpuści. 
W misce mieszam kakao,sodę, proszek do pieczenia, cukry z przesianą mąką i dolewam rozpuszczone masło.
Jaja ucieram z maślanką i brandy i dodaję do masy.
Dodaję skórkę otartą z jednej pomarańczy.
Ciasto wykładam na okrągłą formę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piekę w temp 190 stopni 35 minut.
Do ciepłego mleka wkruszam czekoladę, rozpuszczam i polewam dowolnie upieczone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz