Pyszne ciasto a kruszonka migdałowa w połączeniu z śliwkami sprawia że jest bardziej smaczne.
SKŁADNIKI;
100g masła
4 łyżki cukru brązowego
2 żółtka jaj
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
KRUSZONKA MIGDAŁOWA;
8 łyżek mąki
5 łyżek płatków migdałowych
4 łyżki masła
5 łyżek cukru brązowego
DODATKI:
0,5 kg śliwek
blaszka okrągła Q 26 cm
PRZYGOTOWANIE;
Na stolnicy siekam nożem masło schłodzone z mąką,cukrami i żółtkami jaj.
Wszystko zagniatam szybko dłońmi formując kulę i wkładam do lodówki na 30 minut.
Śliwki płuczę,przekrawam na pół i wyjmuje pestki.
Robię kruszonkę migdałową rozgniatając palcami podane składniki.
Na wysmarowaną tłuszczem okrągłą blaszkę wykładam ciasto na to połówki śliwek /skórkami do dołu/
Śliwki posypuję gotową kruszonką i piekę w piekarniku w temp.175 stopni przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz