Można je podawać na podwieczorek lub jako danie obiadowe.
CIASTO NALEŚNIKOWE:
2 jaja
1,5 szklanki mąki razowej
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka oleju rzepakowego
2 szklanki mleka 1,5 %
MASA ŚLIWKOWA;
1kg śliwek
0,5 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
0,5 cytryny
DODATKI:
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki myję następnie dryluję wrzucam do garnka i zasypuje cukrem.
Czekam parę minut aż owoce puszczą sok.
Dodaje sok wyciśnięty z 0,5 cytryny i cynamon.
Gotuje na wolnym ogniu tak 30 min mieszając od czasu do czasu.
Gotowa jeszcze ciepłą masę śliwkową miksuje blenderem.
Robię ciasto naleśnikowe z podanych składników.
Smażę na patelni teflonowej cienkie w miarę naleśniki.
Usmażone naleśniki smaruje masą śliwkową , zawijam w rulon i przekrawam na pół .
Układam na talerzu posypuje płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz