Pięknie pachną a wspaniały ich smak kojarzy mi się z wakacjami.
SKŁADNIKI;
50 dag maki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oleju
NADZIENIE:
50 dag świeżych czereśni
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki mąki pszennej
DODATKI:
śmietana 12%
1cukier wanilinowy
kilka czereśni do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Z mąki ciepłej wody i oleju zagniatam elastyczne ciasto.
Odstawiam na pół godziny aby odpoczęło.
Czereśnie płuczę usuwam ogonki oraz dryluje.
Dodaję cukier i posypuje maka wtedy nie puszcza soku.
Ciasto wałkuje dość cienko i wycinam małą szklanką krążki.
Na wycięte krążki nakładam farsz czereśniowy i zlepiam dokładnie brzegi.
Wrzucam pierogi do wrzącej osolonej wody i gotuje 4 min od wypłynięcia na wierzch.
Wyjmuje łyżką cedzakową na talerze i polewam wymieszaną z cukrem wanilinowym śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz