Takie pierogi to mój ulubiony letni przysmak.
CIASTO PIEROGOWE:
2 szklanki mąki poznańskiej
2 łyżki oleju
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
FARSZ;
1 pojemnik/250g/ świeżych borówek
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki posiekanej mięty
DODATKI:
0,5 szklanki śmietany 12%
1 łyżka cukru trzcinowego
listki świeżej mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE;
Zagniatam
ciasto elastyczne na pierogi z maki,oleju i ciepłej wody.Odstawiam na
30 min aby odpoczęło.
Borówki płuczę ,osuszam na ręczniku papierowym wkładam do miski i zasypuję cukrem.
Następnie dodaję posiekane drobno listki mięty.
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam
szklanką koła
Na każde nakładam farsz z borówek /1 małą łyżeczkę/ i dobrze zlepiam brzegi
pierogów.
Gotuję pierogi w osolonej 5 min od czasu gdy wypłyną na
wierzch
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze
Polewam słodka śmietanką i dekoruję listkami
mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz