Gdy pieką się zapach cynamonu rozchodzi się po całej kuchni.
SKŁADNIKI;
27 g drożdży instant
0,5 kg mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
12 łyżek cukru brązowego
10 dag masła
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2 jaja
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże mieszam z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka.Odstawiam aż wyrosną.
Rozpuszczam
masło i studzę. Mąkę, 6 łyżek cukru ,cukier waniliowy 1 całe jajo i
żółtko, wsypuję do miski oraz dodaję schłodzone masło.
Dodaję
rozczyn i zagniatam ciasto aż zacznie odchodzić od rąk.Odstawiam do
wyrośnięcia.Resztę cukru mieszam z cynamonem i kardamonem.
Wałkuję ciasto na prostokąt grubości 1cm i smaruję reszta roztopionego masła.Posypuje na to cukrem z przyprawami.
Zwijam
z dłuższego boku i kroję na kilkucentymetrowe roladki.Układam na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdego ślimaczka smaruje
białkiem.
Piekę w temp.180 stopni przez 20 min.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz