CIASTO;
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka wody letniej
1 łyżka oleju
NADZIENIE;
2 szklanki maku
3 łyżki masła roztopionego
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki cukru
1 jajo
dowolne bakalie
do polania:
0,5 szklanki śmietany gęstej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka maku sypkiego
PRZYGOTOWANIE:
Mak parzę wrzątkiem i odcedzam.
Dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę.
Dodaję całe jajko roztopione masło,miód,cukier ,bakalie i wszystko mieszam .
Zagniatam elastyczne ciasto na pierogi.
Rozwałkuję i szklanką wycinam kółka.
Na każde nakładam 1 łyżeczkę nadzienia i sklejam brzegi robiąc falbankę.
Wkładam pierogi do wrzącej osolonej wody ,gotuję a gdy wypłyną wyjmuję łyżką cedzakową.
Podaję na talerzu polane śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i makiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz