Pierogi truskawkowe podaje z jogurtem.
CIASTO PIEROGOWE:
0,5 kg mąki
1 łyżka oleju
1 szklanka ciepłej wody
FARSZ;
0,5 kg świeżych truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki pszennej
DODATKI:
0,5 szklanki jogurtu greckiego
PRZYGOTOWANIE:
Zagniatam
ciasto elastyczne na pierogi z maki,oleju i ciepłej wody.
Odstawiam na
30 min aby odpoczęło.
Truskawki umyte i szypułkowane na drobne kawałki.
Dodaję cukier i obsypuję mąką/wtedy nie puszcza soku/
Wszystko łączę
delikatnie mieszając.
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam
szklanką koła.
Na każde nakładam farsz i dobrze zlepiam brzegi
pierogów.
Gotuję pierogi w osolonej 4 min od czasu gdy wypłyną na
wierzch.
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze i podaje z kleksem jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz