Idealne połączenie mocno czekoladowego ciasta i mali.Polecam na jesienną chandrę
SKŁADNIKI;
200 g masła
2 tabliczki czekolady gorzkiej /200g/
3 jajka
9 łyżek stołowych cukru trzcinowego
8 łyżek stołowych mąki pszennej
1 szczypta soli
DODATKOWO;
1 mały pojemnik malin/250g/
forma prostokątna 21X28cm
PRZYGOTOWANIE;
Masło wkładam do rondelka i na minimalnym ogniu roztapiam.
Dodaję połamane na kostki czekolady (2 kostki zostawiam do starcia na
wierzch ciasta).
Mieszam cały czas aż się roztopią i pozostawiam do wystudzenia.
W misce miksuję lub mieszam rózgą jaja z cukrem.
Wlewam do nich płynną czekoladę z masłem i wymieszam
rózgą na gładką masę.
Dosypuję mąkę oraz sól jednocześnie miksując na jednolite ciasto.
Wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Na wierzch ścieram pozostawione kostki czekolady
Układam maliny delikatnie wciskając je w ciasto.
Wstawić do piekarnika na 160 stopni i pikę przez 35 minut aż
ciasto delikatnie urośnie.
Upieczone kroje w kostki i dekoruję świeżymi malinami.
Wspaniałe <3
OdpowiedzUsuń