czwartek, 15 października 2020

Krokiety z kaszą gryczaną i pieczarkami



 



Takie krokiety są zdrowe oraz bardzo sycące.

CIASTO NALEŚNIKOWE;
2 jaja
1,5 szklanki maki pszennej
1 łyżka oleju
2 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
1 szczypta kurkumy mielonej

FARSZ;
0,5 kg pieczarek
1 woreczek kaszy gryczanej /100g/
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka bułki tartej 
1 łyżka oleju do smażenia

DODATKI;
2 łyżki bułki tartej
dowolny keczup

PRZYGOTOWANIE;
W misce ubijam jaja z mlekiem dodaje mąkę, sól ,kurkumę i olej.
Gotowe ciasto ostawiam na pół godziny.
Odlewam trochę ciasta do panierowania;
Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
Kaszę gotuje w woreczkach i odsączam.
Oczyszczone pieczarki  ścieram na tarce o dużych oczkach i podsmażam na oleju.
Dodaję do tego wyciśnięty czosnek doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Dokładam do tego kaszę oraz bułkę tartą.
Na każdy naleśnik nakładam porcję farsz i zwijam je na kształt krokietów.
Każdy krokiet obtaczam w pozostawionym cieście naleśnikowym i bułce tartej.
Podsmażam na patelni na złoty kolor i podaje polane keczupem,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz