Takie krokiety są zdrowe oraz bardzo sycące.
CIASTO NALEŚNIKOWE;
2 jaja
1,5 szklanki maki pszennej
1 łyżka oleju
2 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
1 szczypta kurkumy mielonej
FARSZ;
0,5 kg pieczarek
1 woreczek kaszy gryczanej /100g/
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka oleju do smażenia
DODATKI;
2 łyżki bułki tartej
dowolny keczup
PRZYGOTOWANIE;
W misce ubijam jaja z mlekiem dodaje mąkę, sól ,kurkumę i olej.
Gotowe ciasto ostawiam na pół godziny.
Odlewam trochę ciasta do panierowania;
Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
Kaszę gotuje w woreczkach i odsączam.
Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach i podsmażam na oleju.
Dodaję do tego wyciśnięty czosnek doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Dokładam do tego kaszę oraz bułkę tartą.
Na każdy naleśnik nakładam porcję farsz i zwijam je na kształt krokietów.
Każdy krokiet obtaczam w pozostawionym cieście naleśnikowym i bułce tartej.
Podsmażam na patelni na złoty kolor i podaje polane keczupem,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz