Tradycyjna babka na Wielkanoc to drożdżowa z rodzynkami i lukrem.
CIASTO:
2 szklanki maki pszennej
0.75 opakowania margaryny
3 dag świeżych drożdży
0.5 szklanki mleka
0.5 szklanki cukru brązowego
5 sztuk żółtek jaj
10o dag rodzynek
LUKIER::
1 sztuka białko jaj
0.75 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże ucieram z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.
Dodaje odrobinę letniego mleka i przygotowuję rozczyn.
Odstawiam to w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Margarynę rozpuszczam w garnku i studzę.
Rodzynki namaczam w ciepłej wodzie aż napęcznieją i oprószam lekko mąką /wtedy nie opadną na dno ciasta/.
Do miski przesiewam mąkę,dodaję rozczyn,żółtka,cukier .
Wyrabiam ciasto rękoma oraz wsypuję rodzynki .
Formę do babki natłuszczam lekko i wykładam do niej ciasto.
Odstawiam na 30 minut aż wyrośnie.
Wstawiam do piekarnika na 180 stopni i piekę 45 minut.
Robię lukier ubijając mikserem białko z pudrem i sokiem z cytryny.
Ostudzoną babkę lukruję i ozdabiam rodzynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz