Jest bardziej aromatyczny od żurku i mniej kwaśny na śniadanie wielkanocne
SKŁADNIKI:
0,5 litra zakwas na barszcz biały (zakwas na barszcz biały w butelce)
3 sztuki kiełbasa biała surowa
40 dag boczek wędzony parzony
1 pęczek włoszczyzn
2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
3 sztuki ziela angielskiego
2 sztuki liść laurowy
0,5 szklanki śmietana 30%
3 jaja na twardo
1 szczypta sól,pieprz,vegety
1 łyżka chrzan (chrzan tarty w słoiku)
PRZYGOTOWANIE;
Gotuje w garnku wywar z boczku wędzonego w 2 l wody.
Dodaję umyte i obrane warzywa oraz przyprawy.
Po 15 minutach wlewam zakwas na barszcz
biały, wrzucam ząbki czosnku i doprawić solą,pieprzem, vegetą do smaku.
Wszystko zabielam śmietaną, dokładam 1 łyżkę chrzanu ze słoika i majeranek.
Białą kiełbasę gotuję osobno w garnku i dodaję do barszczu.
Ugotowane jaja na twardo obieram kroję na ćwiartki i tez dodaje do barszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz