piątek, 24 stycznia 2020

Zupka ryżowa z imbirem


 
 
Zupka lekkostrawna, która doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

SKŁADNIKI:
4-5 sztuk skrzydełek kurczaka
0,75 szklanki ryżu białego
0,5 kg ziemniaków
1 kostka drobiowa
natka pietruszki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki startego imbiru
vegeta,pieprz,sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Ze skrzydełek gotuję wywar w 2 litrach wody.Dodaję umyte  i obrane ,pokrojone w kostkę warzywa.
Wrzucam przyprawy i gotuję 15 minut a potem dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i wsypuję ryż.
W trakcie gotowania dokładam kostkę drobiową i doprawiam do smaku sola pieprzem ,vegetą.
Kawałek imbiru obieram i ścieram na tarce oraz dodaję do zupy.
Gotową zupę rozlewam na talerze i podaję z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz