Taki deser poprawi humor każdemu a smak jego podkreśla mocna kawa
SKŁADNIKI :
4 jaja L
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do piecz.
blaszka do pieczenia 24x36
MASA;
2 opakowania serka mascarpone/500g/
4 żółtka
6 łyżek cukru pudru
DODATKI;
200 ml mocnej kawy espresso
1 cukier migdałowy
2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników piekę biszkopt a gdy przestygnie przekrawam na pół.
Kawę parzę,słodzę cukrem migdałowym i studzę.
Żółtka ucieram dobrze z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę.
Dodaję mascarpone i łączę miksując delikatnie mikserem na małych obrotach.
Jedną część biszkoptu namaczam kawą i wykładam na to połowę masy.
Przykrywam druga częścią biszkoptu również nasączonego kawą.
Resztę masy rozsmarowuję równomiernie na biszkopcie.
Wierzch posypuję obficie kakao i wstawiam do lodówki na 3 godz. aż masa stężeje.
Podaję schłodzone pokrojone w trójkąty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz