Super połączenie czekoladowego sernika na zimno z gruszkami.Tak smaczny że rozpływa się w ustach.
MASA SERNIKOWA;
3 serki czekoladowe homogenizowane/po 150g/
0,5 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy/16 g/
3 jaja
0,5 kostki masła
3 łyżki żelatyny
DODATKI;
4 duże dojrzałe gruszki
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
sok z 0,5 cytryny
3 goździki
2 gruszkowe galaretki
DODATKI;
1 opakowanie biszkoptów
tortownica okrągła24 cm
czekolada do dekoracji
PRZYGOTOWANIE;
Dno okrągłej tortownicy wykładam biszkoptami.
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie wg.przepisu na opakowaniu.
Gruszki obieram,kroję na pół ,wykrawam gniazda i kroję w plastry.
Do garnka wlewam 1 szklankę wody,dodaję sok z cytryny,cukier,gożdziki i wrzucam gruszki.
Gotuje kilka minut aby były miękkie ale nie rozgotowane i odcedzam.
Żelatynę namaczam w 6 łyżkach wody,podgrzewam, mieszam do rozpuszczenia i studzę.
Żółtka jaj miksuje z cukrami oraz masłem .
Dodaje stopniowo serki czekoladowe i żelatynę.
Białka ubijam na sztywno i mieszam razem z masą.
Masę wykładam na biszkopty na wierzchu układam gruszki.
Wszytko zalewam tężejącymi galaretkami.
Wstawiam do lodówki na 1,5 godz a po wyjęciu wierzch dekoruje startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz