Pyszne chrupiące gofry owocami sezonowymi że trudno im się oprzeć.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jaja/białka osobno/
Szczypta soli
DODATKI;
1 szklanka malin
1 szklanka borówek
2 łyżki cukru pudru
gofrownica
PRZYGOTOWANIE;
Do miski wsypuje mąkę proszek do pieczenia oraz cukier.
Dolewam mleko,olej i żółtka.
Dokładnie miksuję aż połączą się wszystkie składniki.
W drugiej misce ubijam białka ze szczyptą soli.
Dodaję je na końcu do poprzednio zmiksowanych składników.
Już nie miksuje tylko delikatnie łyżką mieszam.
Gofrownicę nagrzewam i smaruję pędzelkiem olejem .
Wylewam łyżką wazową porcje ciasta i piekę gofry około 4 minuty aż się zrumienią.
Upieczone wyjmuje łopatką i układam na kratce.Na gofry układam borówki i maliny.
Posypuje hojnie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz