Z dodatkiem jogurtu ma mniej kalorii i jest pyszny.
SKŁADNIKI;
500 g jogurtu naturalnego greckiego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
259 g serka mascarpone
6 łyżek żelatyny
DODATKI;
1 galaretka krystaliczna smak truskawka-wanilia
1 paczka okrągłych biszkoptów
0,5 kg świeżych truskawek
listki świeżej mięta
tortownica okrągła 24cm
PRZYGOTOWANIE:
Na dno tortownicy wykładam biszkopty.
Galaretkę rozpuszczam w 500 ml gorącej wody i studzę.
Żelatynę rozpuszczam w 0,5 szklanki przegotowanej wody i studzę.
Ser mascarpone ucieram z cukrem pudrem .
Dodaję jogurt grecki, ekstrakt wanilinowy i mieszam dokładnie.
Do masy dodaję przestudzoną żelatynę.
Gotową masę wykładam na biszkopty.
Umyte i szypułkowane kawałki truskawek układam na masie jogurtowej.
Zalewam całość tężejącą galaretką i chłodzę w lodówce 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz