niedziela, 14 maja 2023

Pierogi z serem i budyniem



 
Delikatne i smaczna 

CIASTO PIEROGOWE:
2 szklanki mąki poznańskiej
2 łyżki oleju
1 szklanka  gorącej wody
szczypta soli

FARSZ;
250 g twarogu
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru

DODATKI:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:
Zagniatam ciasto elastyczne na pierogi z maki,oleju i ciepłej wody.
Odstawiam na 30 minut aby odpoczęło.
W tym czasie twaróg rozgniatam widelcem z cukrem.Dodaje budyń i dobrze wszystko ucieram.
Ciasto pierogowe  cienko wałkuję  i wycinam szklanką krążki. 
Na każdy nakładam farsz dobrze zlepiam brzegi pierogów.
Gotuję pierogi w osolonej 5 min od czasu  gdy wypłyną na wierzch.
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze i polewam jogurtem.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz