Dodany do zupy-krem ser pleśniowy sprawia, że całość jest bardziej aromatyczna i smaczna.
SKŁADNIKI;
5 średnich pomidorów
2 łyżki oleju rzepakowego
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 szczypta tymianku
1 litr bulionu warzywnego
50 g sera pleśniowego
0,5 szklanki śmietany
PRZYGOTOWANIE;
Szalotkę obieram, kroje w kostkę i szkle na gorącym oleju w garnku.
Dodaję do tego: rozgniecione ząbki czosnku i tymianek.
Pomidory parzę, obieram ze skórki, kroję na mniejsze części i dodaję.
Wszystko podsmażam i następnie wlewam bulion gotując kilka minut.
Wkruszam ser pleśniowy i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Zabielam śmietaną gotowy wywar i miksuję na krem.
Wlewam do miseczek i dekoruję kleksem ze śmietany i posypuje świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz