Najlepiej smakują posypane cynamonem z dodatkiem jogurtu naturalnego.
SKŁADNIKI:
O,5 kg mąki
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oleju
NADZIENIE:
4 jabłka
2 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki cynamonu
DODATKI:
4 łyżki jogurtu naturalnego
O,5 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, wody i oleju zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam na 30 minut .
W tym czasie jabłka obieram I ścieram na tarce o dużych oczkach.
Odciskam nadmiar soku i dosypuję cukier puder I cynamon.
Ciasto na pierogi wałkuję i szklanką wycinam krążki.
Na każdy nakładam nadzienie z jabłek I zlepiam brzegi ciasta.
Partiami wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 3 min od momentu gdy wypłyną .
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
Podaję oprószone cynamonem i jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz