Pyszna podana na ciepło jak również na zimno.
SKŁADNIKI;
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 jajo
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
FARSZ:
1 op.warzyw na patelnię klasycznych/450g/
1 opak szynki konserwowej
zioła prowansalskie
1 łyżka oliwy
ZALEWA:
3 jaja
100 g sera żółtego tartego
200 ml śmietany 18%
sól I pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Masło zimne siekam nożem dodając mąkę, jajko, sól i zimną wodę.
Zagniatam szybko ciasto.
Wkładam na pół godziny do lodówki.W tym czasie smażę na oliwie warzywa.
Dodaję drobno pokrojoną szynkę.
Doprawiam do smaku ziołami solą i pieprzem.
Robię
zalewę :jajka mieszam ze śmietaną dodając tarty ser.
Sos doprawiam solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto
rozwałkowuję na okrągło. Wykładam nim formę do tarty /Q 28 cm .
Nakłuwam wielokrotnie widelcem i podpiekam w temp.180 przez 15.minut
Na podpieczony spód wykładam warzywa z szynką.
Całość zalewam masą jajeczną i piekę jeszcze 25 minut.w temperaturze 180 stop
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz