piątek, 14 stycznia 2022

Spaghetti carbonara



Idealne na szybki obiadek

SKŁADNIKI;
15 dag wędzonego boczku
1 łyżka oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 opakowania makaronu spaghetti
1 garść natki pietruszki

SOS:
2 żółtka jaj
2 łyżki śmietany 30%
2 łyżki mleka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
vegeta ,pieprz do smaku
10 dag sera parmezan
szczypta świeżo mielonego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;
Boczek kroję w kostkę podsmażam na patelni. 
Dodaję do niego wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną cebulkę.
Makaron gotuję w osolonej  wodzie al dente i przecedzam I ciepły dodaję do boczku.
W misce żółtka mieszam z tartym parmezanem I przyprawami.
Wlewam sos wymieszam tak aby makaron się obkleił sosem.
Dodaje posiekaną natkę pietruszki i posypuje świeżo mielonym pieprzem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz