Ma wyjątkowy smak lekko kwaskowy dzięki dodanym jabłkom.
SKŁADNIKI;
50 dag karkówki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 cebula
1 łyżka oleju
350 ml gorącej wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 jabłka
pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Myję i osuszam mięso na papierowym ręczniku.
Kroję w w niedużą kostkę i
posypuję przyprawami.
Cebulę obieram i kroję w taką samą kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso i smażę przez 10
minut.
Dokładam cebulę i nadal podsmażam chwilę.
Dolewam wodę i
dodaję liść laurowy i ziele angielskie.
Duszę pod przykryciem całość tak 45 minut.
Umyte jabłka obieram ze skórki i kroję w podobną kostkę co mięso.
Dodaje do gulaszu i gotuję aż jabłka zmiękną.
Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Gotowy gulasz podaje z kasza gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz