Kluski z kaszy są delikatne a podane tym sosem są przepyszne.
SKŁADNIKI;
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki miękkiego masła plus 1 łyżka do sosu
2 jajka
1 szczypta soli
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
1 pęczek świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieram z solą na gładka masę.
Następnie dodaję jajka
dalej ucierając.
Wsypuje kaszkę i odstawiam na 15 minut aż kasza napęcznieje.
Robię sos rozpuszczając w garnku masło.
Wrzucam
posiekaną drobno cebulę i starty czosnek.
Dusze kilka minut, dodaje pomidory oraz cukier.
Gotuje kilka minut, a gdy sos zrobi się gęsty zdejmuje z gazu.
Dokładam posiekaną drobno bazylię i mieszam.
Do garnka z solonym wrzątkiem wkładam łyżką porcje masy z kaszy manny,
pomagając sobie drugą łyżką.
Gotuję do momentu aż wypłyną na wierzch.
Wyjmuję kluski łyżką cedzakową na talerze.
Podaję z
pomidorowo-bazyliowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz