Pachnąca cynamonem oraz aromatyczna szarlotka.
SKŁADNIKI :
1 kostka do pieczenia 250g
2 czubate szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajo całe /L/
MASA JABŁKOWA:
2 kg jabłek antonówki lub reneta
3 /5 szklanki cukru trzcinowego
1 duża łyżka cynamonu
2 łyżki kaszy manny
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie podane składniki zagniatam szybko rękami.
Ciasto zawijam w folie aluminiową i wkładam do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obieram ,usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę do garnka.
Posypuje je cukrem,cynamonem oraz prażę.
Na końcu dosypuje kaszę mannę ,mieszam i zostawiam do wystudzenia.
Blachę 24x28 wykładam papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto dzielę na dwie części.
Jedną część wykładam na blaszkę na to nadzienie z przestudzonych jabłek.
Przykrywam drugą częścią ciasta/skubiąc palcami/
Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
Upieczone ciasto kroję w kwadraty i posypuje cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz