Dodana odrobina cynamonu do nadzienia ze śliwek sprawia że są jeszcze pyszniejsze.
SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki
1 gęsta śmietana 200ml
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
7dag świeżych drożdży
NADZIENIE;
0,5 kg śliwek węgierek
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
DODATKI:
2 łyżki cukru perlistego
1 jajko do posmarowania
1 białko jaja
PRZYGOTOWANIE;
Margarynę siekam nożem w misce z mąkę i cukrami.
Drożdże rozkruszam w śmietanie i mieszać.
Wszystkie składniki łącze i zagniatam ciasto./musi być miękkie/.
Ciasto rozwałkowuje i szklanką wycinam krążki.
Śliwki płuczę,osuszam,przekrawam na pół i wyjmuje pestkę.
Ułożone w misce śliwki posypuje cukrem i oprószam cynamonem.
Na każdy krążek nakładam nadzienie ze śliwki.
Zlepiam wypełnione farszem pierożki.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smaruje roztrzepanym widelcem białkiem i posypuje cukrem perlistym.
Wstawiam do piekarnika i piekę w temp. 180 stopni.20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz