sobota, 15 sierpnia 2020

Pierożki pieczone ze śliwką i cynamonem


 
 
Dodana odrobina cynamonu do nadzienia ze śliwek sprawia że są jeszcze pyszniejsze.
 
SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki
1 gęsta śmietana 200ml
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
7dag świeżych drożdży
 
NADZIENIE;
0,5 kg śliwek węgierek
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
 
DODATKI:
2 łyżki cukru perlistego
1 jajko do posmarowania
1 białko jaja

PRZYGOTOWANIE;
Margarynę siekam nożem w misce z mąkę i cukrami.
Drożdże rozkruszam w śmietanie i mieszać.
Wszystkie składniki łącze i zagniatam ciasto./musi być miękkie/.
Ciasto rozwałkowuje i szklanką wycinam krążki.
Śliwki płuczę,osuszam,przekrawam na pół i wyjmuje pestkę.
Ułożone w misce śliwki posypuje cukrem i oprószam  cynamonem.
Na  każdy krążek  nakładam nadzienie ze śliwki.
Zlepiam wypełnione farszem pierożki.
Układam na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smaruje roztrzepanym widelcem białkiem i posypuje cukrem perlistym.
Wstawiam do piekarnika i piekę w temp. 180 stopni.20 min.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz