Upieczone w piekarniku smakują jak przyrządzone na grillu.
MARYNATA :
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki miodu płynnego
1 cytryna /sok z cytryny/
1 szczypta oregano suszone
1 szczypta tymianek suszony lub świeży
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
4 łyżki oleju
DODATKI:
4 sztuki filetu drobiowego
4 szpadki drewniane do szaszłyków:
2 sztuki ryżu w woreczkach
PRZYGOTOWANIE:
Filety drobiowe myję ,przekrawam w podłużne paski wtedy łatwiej jest nabić na szpadki drewniane.
Robię marynatę w misce mieszając musztardę z
miodem,sokiem z cytryny oraz przyprawami.
Wkładam do niej paski drobiowe
i odstawiam w chłodne miejsce na 1 godzinę
Paski mięsa nadziewam na drewniane
szpadki do szaszłyków zawijając je jak w harmonijkę.
Układam na blaszce i
wstawiam do piekarnika i piekę w temp.200 stopni przez 20 min.
Woreczki ryż gotuję tak aby nie rozgotować.
Upieczone szaszłyki drobiowe podaję z ugotowanym ryżem i pomidorkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz