niedziela, 24 maja 2020

Szaszłyki drobiowe z piekarnika


 
 
Upieczone w piekarniku smakują jak przyrządzone na grillu.

MARYNATA : 
2 łyżki musztardy Dijon 
2 łyżki miodu płynnego 
1 cytryna /sok z cytryny/
1 szczypta oregano suszone
1 szczypta tymianek suszony lub świeży 
1 szczypta soli
1 szczypta  pieprzu czarnego świeżo mielonego
4 łyżki oleju

DODATKI: 
4 sztuki filetu drobiowego
4 szpadki drewniane do szaszłyków:
2 sztuki ryżu w woreczkach

PRZYGOTOWANIE:
Filety drobiowe myję ,przekrawam w podłużne paski wtedy łatwiej jest nabić na szpadki drewniane.
Robię marynatę w misce mieszając musztardę z miodem,sokiem z cytryny oraz przyprawami.
Wkładam do niej paski drobiowe i odstawiam w chłodne miejsce na 1 godzinę
Paski mięsa nadziewam na drewniane szpadki do szaszłyków zawijając je jak w harmonijkę.
Układam na blaszce i wstawiam do piekarnika i piekę w temp.200 stopni przez 20 min. 
Woreczki ryż gotuję tak aby nie rozgotować.
Upieczone szaszłyki drobiowe podaję z ugotowanym ryżem i pomidorkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz