Bez pieczenia i proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI;
250 g krówek mlecznych
150 g ryżu preparowanego
2 szklanki mleka w proszku
0,5 szklanki wody
3/4 szklanki cukru brązowego
200g masła
2 łyżki kakao
kilka kropli aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuszczam w garnku masło,dodaje cukier,wodę i wsypuję kakao.
Dokładam krówki i dobrze mieszam na gładką i jednolitą masę.
Ciepłą masę przekładam do miski dodając aromat i mleko w proszku cały czas mieszając .
Dosypuję stopniowo ryż i mieszam aby składniki dobrze się połączyły.
Dużą łyżką nakładam na dłonie i formuję owalne szyszki z jeszcze ciepłej masy.
Wykładam na tacę i odkładam w chłodne miejsce na 1 godzinę aż zastygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz