Jest to zdrowa i sycąca przekąska gdy dopada mnie głód.
SKŁADNIKI;
1 średni burak czerwony
2 łyżeczki kakao
50 g sezamu
80g słonecznika
80 g pestek dyni
60 g suszonych śliwek
szczypta soli i gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE;
Buraka oczyszczam, zawijam w folie aluminiową i piekę w piekarniku w temp. 200 stopni przez 45 min.
Gdy przestygnie zdejmuję skórkę i blenderem miksuję na gładka masę.
Śliwki suszone również rozgniatam za pomocą blendera.
Pestki dyni i słonecznika mielę na sucho.
Wszystko wymieszam w misce dosypując kakao.
Doprawiam sola i pieprzem do smaku.
Z masy buraczanej formuję kuli i obtaczam w sezamie.
Wstawiam je do lodówki aby schłodzić na 2 godz.
Gotowe kuli podaje w papilotkach.
Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdodają zdrowej porcji mocy!
OdpowiedzUsuń