Jest puszyste i mocno cytrynowe.
SKŁADNIKI:
3 duże jaja L
3/4 szklanki cukru trzcinowego
3/4 kostki miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
1 cytryna
2 łyżki cukru pudru
forma do pieczenia keksówka
PRZYGOTOWANIE;
Sparzoną wrzątkiem cytrynę ścieram na tarce i wyciskam z niej sok.
Startą cytrynę mieszam z sokiem w szklance.
Mikserem ubijam jaja z cukrem i masłem na puszysta masę.
Dosypuję stopniowa mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia..
Następnie dodaję jogurt i dolewam sok z startą cytryną.
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wylewam ciasto.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę 40 minut.
Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz