Pyszne i zdrowe pierogi które zachwycą każdego.
FARSZ;
1 szklanka kaszy perłowej
0,5 litra mleka
25 dag twarogu/1 kostka/
0.5 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
2 cebule
olej do smażenia
CIASTO PIEROGOWE:
0,5 kg mąki
2 łyżki oleju
2,-3 szklanek gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Mleko gotuję w garnku wsypuję do niego kaszę i cukier.
Gotuję na małym ogniu aż będzie miękka 15 min.
Kasze studzę dodaję rozkruszony twaróg doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Cebulę kroję w kostkę smażę na oleju i dodaje do nadzienia.
Robię ciasto na pierogi zawijam w folię i odstawić na 30 min aby odpoczęło.
Wałkuję cienkie placki i wykrawam krążki szklanką.
Nakładam farsz i zlepiam brzegi pierogów.
Gotuje w osolonej wodzie 3 min od momentu gdy wypłyną.
Ugotowane podaję ze smażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz