niedziela, 12 sierpnia 2018
Pieczone pierożki z jabłkami
Są tak pyszne że błyskawicznie znikają z talerza.
SKŁADNIKI;
4 szklanki mąki
1 gęsta śmietana 200ml
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
7dag świeżych drożdży
NADZIENIE:
1 kg jabłek
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
DODATKI;
2 łyżki cukru pudru do posypania
1 jajko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE;
Margarynę posiekać nożem w misce z maką i cukrami.
Drożdże rozkruszyć w śmietanie i wymieszać.
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto./musi być miękkie/.
Ciasto rozwałkować i szklanką powycinać krążki.
Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać cukier i cynamon.
Odcisnąć ręką nadmiar soku z owoców.
Na każdy krążek nakładać nadzienie z jabłek.
Zlepiać wypełnione farszem pierożki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowac rozmąconym jajkiem.
Wstawić do piekarnika i piec w temp 180 stopni.20 min.
Upieczone posypać cukrem pudrem .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Absolutnie obłędne!
OdpowiedzUsuń