czwartek, 2 sierpnia 2018
Ciasto śliwkowe z fantą
Ciasto takie zawsze piekę gdy tylko zaczyna się sezon na śliwki.Jest przepyszne a mój mąż je uwielbia.
SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 jaja
3 łyżki śmietany gęstej
1 puszka fanty cytrynowej lub pomarańczowej/330ml/
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Jaja całe ubić dobrze z cukrem na gładka masę.
Dodać wymieszana mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę.
Na końcu wlewać stopniowo fantę tyle aby ciasto było gęste jak budyń.
Ciasto wylać do natłuszczonej formy.
Śliwki umyć wypestkować przekroić na pół i jeszcze raz na pół.
Ułożyć na ciasto skórką do dołu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w temp.180 stopni.
Ostudzone posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz